De wereld van Zen

Opendeurdag Zenboeddhistisch Centrum

De Belgische Boeddhistische Unie opent zijn deuren over het ganse land. Ook het Zenboeddhistisch Centrum van Halle doet mee. Kom een kijkje nemen in het reilen en zeilen van een dojo. Japanse Theeceremonie, Workshop Chinese Calligraphie en Ikebana, Conferentie, Initiatie Zenmeditatie , Foto’s , Expo Kesa ( kleed van Boeddha) en Rituele voorwerpen en Zenfood  😉

De esthetiek van zen wordt gekenmerkt door zijn eenvoud: de bijna tastbare stilte van een zenmeditatie, een bloem in een vaas, en veel ruimte eromheen. Een kalligrafie in één beweging, de schoonheid van het gebaar in de theeceremonie.

Het laat ons toe de vreugde van de eenvoud te ontdekken, gelukkig zijn door eenvoud. Een leven waarin respect voor het milieu centraal staat. Een leven waarin de zenbeoefenaar, in vrede met zijn emoties, niet onnodig consumeert om een tekort te compenseren. Zich volledig bewust zijn van het huidige moment en de eenvoud van gewoon-zijn, gewoon-zitten, gewoon- ademhalen, gewoon-handelen herontdekken. Op een subtiele manier iets loslaten dat zich verzet tegen de eenvoud van het bestaan.

 😉 INKOM GRATISfamilies welkom! Ontvangst door zenmonniken en nonnen!

“Het heeft welhaast iets religieus. De handeling om het handelen. Schoonheid terwille van schoonheid. De precisie van het gebaar.”

David Van Reybrouck

Programma

Traditionele Japanse theeceremonie

Thierry Sōwa – 宗輪 – Geerincks – is leerling van Michiko Nojiri sensei van de Urasenkeschool. Slechts vijf leraren hebben het voorrecht om de leer te volgen van deze grote Sensei, erkend in Europa en Japan. Hij beoefent de Chado al meer dan 25 jaar.

Theeceremonie in de De Oude Post tijdens de Wereldmaand

Conferentie : Wat is de eigenheid van zenmeditatie?

Door zenleraar en monnik Konrad Kosan Maquestieau :
Er zijn vandaag talrijke vormen van meditatie en mindfullness-trainingen. Waarin verschilt zen? Welk is de eigenheid van zen?

Konrad Maquestieau geeft conferentie
Konrad geeft conferentie

Initiatie in de zenmeditatie

Iedereen is welkom om een initiatie in de zenmeditatie te volgen begeleid door zennon Annemie Genshin Van Attenhoven

Tijdens de initiatie gaan we in op de belangrijke aandachtspunten van de meditatie: de juiste lichaamshouding en het belang van de ademhaling, hoe zitten op het meditatiekussen, bankje of stoel. We zoeken samen naar de meest comfortabele houding rekening houdend met de mogelijkheden van ieder persoon. De juiste houding van het lichaam is een belangrijk aandachtspunt in de zenmeditatie.

méditation zen au centre tour à plomb à Bruxelles

Workshop chinese Calligraphie

Zenmonnik Erik Tchéou beoefent de zenmeditatie en Chinese kalligrafie. Kalligrafie behoort in het Oosten tot op vandaag tot de schone kunsten die alle leerlingen aanleren. Sommigen beoefenen het als de voortzetting van de meditatie met papier, inkt en penselen.

Erik Tchéou initieert tijdens de opendeurdag in Brussel

Workshop Ikebana

Anne De Goes is Ikebana Master aan de Sogetsu School in Tokyo en boefent de zenmeditatie. Ze zal een een demo geven van ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken.
De Sogetsu School is een van de bekendste internationale scholen en biedt bloemschikken dat zowel traditioneel als hedendaags is.

Ikebana door Anne De Goes

Expo Kesa – het kleed van Boeddha

Begeleid door zennon Gisèle Couvreur.
Het naaien van de kesa is een traditionele activiteit in de traditie van het Sôtô zenboeddhisme. Kesa betekent letterlijk “het kleed van Boeddha”. 

kesa naaien
kesa naaien

Expo foto : De wereld van Zen van West naar Oost

Deze fototentoonstelling geeft een inkijk in de beoefening van zen: de meditatie, de rituelen, de beelden, de attributen en alles wat bij de beoefening hoort in Belgë, Europa en Japan. De foto’s zijn gemaakt door de zenbeoefenaars die zelf fotograaf of filmmaker zijn.