meditation zen

Meditatiedag op 20 september

Het zenboeddhisme plaatst de zittende meditatie centraal. Het is het hart van zen met de juiste aandacht voor de houding, ademhaling en het verschijnen-verdwijnen van gedachten.

Een zazendag biedt de mogelijkheid om kennis te maken met de beoefenaars en samen te beoefenen. Omwille van covid-19 mediteren we dikwijls alleen weliswaar verbonden via internet maar het is belangrijk om samen te beoefenen en van mekaar te leren. Het is ook een gelegenheid om andere aspecten van de beoefening te leren kennen zoals het samen eten en samen werken. Ervaren monniken en nonnen begeleiden deze dag.

Zazen ( traditionele boeddhistische zenmeditatie ) is een beoefening die de mens in zijn totaliteit omhelst: zowel het lichaam als de geest komen aan bod. De persoon die mediteert heeft aandacht voor een aantal belangrijke plaatsen van het lichaam die ons helpen aandachtig te zijn. De focus naar het lichaam verplaatsen maakt de geest rustig en vreedzaam. Geen speciale of zweverige toestand. We leren opnieuw om bewust en volledig aanwezig zijn in de realiteit van het nu. Kwaliteit geven aan onze aanwezigheid in de wereld.
Het is ook een gelegenheid om andere aspecten van de beoefening te leren kennen zoals het samen eten .

Portret van Konrad

De meditatiedag wordt geleid door zenleraar Konrad Kosan Maquestieau begeleid door ervaren monniken en nonnen.

Covid-19

De regels opgelegd door de overheid voor Covid-19 worden strikt toegepast. Je komt met mondmasker dat verplicht is in gans het gebouw. Tijdens de mediatie hoef je het niet te dragen.

Tarief

20 euro – Sociaal tarief :  16 euro voor de volledige dag

Uurrooster

Aankomst vanaf 7.30u
8u – – zazen
09.30u – – ceremonie
10.00u – – traditioneel ontbijt met rijstsoep (guen-maï) in stilte 10.30u – – koffie/thee/ koekjes
10.45u — initiatie voor beginnelingen
11.30u – – zazen
13.00u – – maaltijd in stilte
13.30u — rust
14.45u — zazen – onderricht – teisho – vraag/antwoord – mondo 17.00u — Einde

Deelname

We verkiezen dat de beoefenaars deelnemen aan het geheel. Je kan echter ook deelnemen aan één of 2 meditatiesessie.
Inschrijven is noodzakelijk om een juiste hoeveelheid eten voor de maaltijd te voorzien en om de nodige ruimte te kunnen voorzien om Covid-safe te beoefenen.

Mail naar annemie@zenhalle.be om je komst te melden.

 Meebrengen

  • eetkom + lepel + servet
  • voor beginnelingen: losse neutrale kledij. Meditatiematten en kussen zijn in de dojo in voorraad. Je kan ook je eigen materiaal meebrengen