Nocturne Zen in Centrum Hageltoren Brussel

Donderdag 23 mei van 19u tot 21u – Gratis toegang
Centrum Hageltoren – Slachthuisstraat, 24 – Brussel

De esthetiek van zen wordt gekenmerkt door zijn zuiverheid: een bloem in een vaas, en veel ruimte eromheen. Een kalligrafie in één beweging, de schoonheid van het gebaar in de theeceremonie, de bijna tastbare stilte van een zenmeditatie.

Het laat ons toe de vreugde van de eenvoud te ontdekken, gelukkig zijn door eenvoud. Een leven waarin respect voor het milieu centraal staat. Een leven waarin de zenbeoefenaar, in vrede met zijn emoties, niet onnodig consumeert om een tekort te compenseren. Zich volledig bewust zijn van het huidige moment en de eenvoud van gewoon-zijn, gewoon-zitten, gewoon- ademhalen, gewoon-handelen herontdekken. Op een subtiele manier iets loslaten dat zich verzet tegen de eenvoud van het bestaan.

” Het heeft welhaast iets religieus. De handeling om het handelen. Schoonheid terwille van schoonheid. De precisie van het gebaar. “

David Van Reybrouck in “Odes”

Programma

Japanse Theeceremonie

Thierry Sōwa – 宗輪 – Geerincks – is leerling van Michiko Nojiri sensei van de Urasenkeschool. Slechts vijf leraren hebben het voorrecht om de leer te volgen van deze grote Sensei, erkend in Europa en Japan. Hij beoefent de Chado al meer dan 25 jaar.

Voordracht

Konrad Kosan Maquestieau : “Wat is de eigenheid van zenmeditatie?” Er zijn vandaag talrijke vormen van meditatie en mindfullness-trainingen. Waarin verschilt zen? Welk is de eigenheid van zen?

Initiatie in de zenmeditatie

Iedereen is welkom om een initiatie in de zenmeditatie te volgen begeleid doorAnnemie Genshin Van Attenhoven .

Tijdens de initiatie gaan we in op de belangrijke aandachtspunten van de meditatie:  de juiste lichaamshouding en het belang van de ademhaling, hoe zitten op het meditatiekussen,  bankje of stoel. We zoeken samen naar de meest comfortabele houding rekening houdend met de mogelijkheden van ieder persoon. De juiste houding van het lichaam is een belangrijk aandachtspunt in de zenmeditatie. 

Workhop chinese Calligraphie

Erik Tchéou beoefent de zenmeditatie en Chinese kalligrafie. Kalligrafie behoort in het Oosten tot op vandaag tot de schone kunsten die alle leerlingen aanleren. Sommigen beoefenen het als de voortzetting van de meditatie met papier, inkt en penselen.

Workhop Ikebana

Anne De Goes geeft een demo van ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken. Ze is Ikebana Master aan de Sogetsu School in Tokyo en boefent de zenmeditatie..
De Sogetsu School is een van de bekendste internationale scholen en biedt bloemschikken dat zowel traditioneel als hedendaags is.

Doorlopend

Expo foto: De wereld van Zen van west naar oost

Deze fototentoonstelling geeft een inkijk in de beoefening van zen: de meditatie, de rituelen, de beelden, de attributen en alles wat bij de beoefening hoort in België, Europa en Japan. De foto’s zijn gemaakt door de zenbeoefenaars die zelf fotograaf of filmmaker zijn.

Kunstvideo : The regarder of sounds,  is een magisch-realistische hommage aan de boeddhistisch mythisch wezen, de bodhisattva Kanzeon – 観世音
Met Luc De Winter (componist), Veerle Peeters (pianiste), Tom Vantorre (DOP) en Konrad Maquestieau ( realisator).
Bekijk de trailer hier