<?php echo the_title(); ?>

Waar beoefenen?

Dagelijkse beoefening

Je kan zazen beoefenen in de dojo = plaats waar beoefend wordt.

Ongeacht je herkomst, geloofsovertuiging, leeftijd, geslacht, moedertaal of wat dan ook, ben ook je welkom in de dojo. We beoefenen zazen in de traditie van de Japanse Soto Zen.

4X per week mogelijkheid tot zazen

Zomerprogramma vanaf 11 juli tot 18 augustus. 
Van woensdag 11 tot en met vrijdag 27 juli is de dojo gesloten. Vanaf zaterdag 28 juli is wekelijks een zazen op zaterdagvoormiddag.

Je kan op regelmatige basis in de dojo komen mediteren onder begeleiding van zenleraar Konrad Maquestieau.

  • Heulenberg - zenmeditatie dojomaandag van 7.00 tot 08.15 uur
  • dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur
  • zaterdag van 10 tot 11.30 uur


Mensen die de eerste keer komen, wordt gevraagd om een half uur vooraf aanwezig te zijn en donkere losse kledij mee te brengen. Je kan een meditatiekussen van de dojo gebruiken.

Verloop van een meditatiesessie

Een volledige meditatiesessie duurt anderhalf uur waarvan we eerst 35 minuten zitten. Daarna doen we 10 minuten wandelmeditatie. We zitten opnieuw 35 minuten en eindigen met het reciteren van het hartsoetra.

Praktisch

Er wordt een bijdrage gevraagd van 6 euro per zazen of 30 euro per maand.Voor uitkeringsgerechten is het 4 euro/20 euro.
De meditatie wordt begeleid door zenleraar Konrad Kosan Maquestieau bijgestaan door ervaren monniken en/of nonnen.

Deze bijdrage komt integraal de werking van de dojo ten goede: aankoop van wierook, het voeren van publiciteit, organiseren van activiteiten, enz.

Meditatiestages

Naast de dagelijkse beoefening kan men ook aan stages deelnemen, die sesshins genoemd worden. Sesshin betekent ‘zijn geest tot rust brengen‘.

De traditie van de sesshins is heel groot in Japan en stamt al af van de periode van Boeddha Shakyamuni. Een sesshin is voor iedereen toegankelijk. Ook beginnelingen kunnen er terecht voor een eerste, diepgaande kennismaking met de zen.

Tijdens een sesshin zijn alle dagelijkse handelingen – groenten snijden, koken, afwassen, opruimen, enz. – een vervolg van de meditatie, van zazen: alle handelingen worden met dezelfde geest, met dezelfde concentratie als tijdens zazen uitgevoerd. Aan een sesshin deelnemen is leren de zen te integreren in dagelijkse activiteiten.

Lees meer over meditatiestages o.l.v. Konrad Kosan Maquestieau.

De Belgische Zen Vereniging organiseert ook verschillende sesshins per jaar in Godinne onder leiding van de zenmeester Roland Yuno Rech. Deze sesshins zijn belangrijk voor de gehele sangha – de gemeenschap van alle zenbeoefenaars. Tijdens een sesshin komen we samen om gedurende verschillende dagen op een intensievere manier zazen te beoefenen.

Je kan ook sesshins gaan volgen in La Gendronnière bij Blois, zenklooster gesticht door Zenmeester Deshimaru.

Bekijk het fotoalbum van meditatieweekend in Rosario