<?php echo the_title(); ?>

Waar beoefenen?

Je kan zazen – zitmeditatie – beoefenen in een dojo = plaats waar beoefend wordt.

Ongeacht je herkomst, geloofsovertuiging, leeftijd, geslacht, moedertaal of wat dan ook, ben ook je welkom in de dojo. We beoefenen de zenboeddhistische meditatie.

Om de beoefening van zenmeditatie te beginnen kan je best naar een dojo gaan. Je zal er monniken, nonnen en ervaren beoefenaars ontmoeten om je te begeleiden. Zijzelf hebben bij zenleraren of ervaren leerlingen zazen geleerd gedurende vele jaren. Vervolgens worden beginners aangemoedigd om samen met ervaren beoefenaars te zitten in een geest van wederzijds delen, wat een van de belangrijke principes van zen is. Elke plaats is verbonden met een leraar die er verantwoordelijk is voor de beoefening.

3X per week mogelijkheid tot zazen

Je kan op regelmatige basis in de dojo komen mediteren onder begeleiding van zenleraar Konrad Kosan Maquestieau.

  • Heulenberg - zenmeditatie dojomaandag van 7.00 tot 08.15 uur
  • dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur
  • zaterdag van 10 tot 11.30 uur

Opgelet: wegens meditatiemarathon in de basiliek van Halle géén zazen op zaterdag 10 november.

Mensen die de eerste keer komen, wordt gevraagd om een half uur vooraf aanwezig te zijn en donkere losse kledij mee te brengen. Je kan een meditatiekussen van de dojo gebruiken.
 

Verloop van een meditatiesessie

Een volledige meditatiesessie duurt anderhalf uur waarvan we eerst 30 minuten zitten. Daarna doen we 10 minuten wandelmeditatie. We zitten opnieuw 30 minuten en eindigen met het reciteren van het hartsoetra.

Praktisch

Er wordt een bijdrage gevraagd van 6 euro per zazen of 30 euro per maand.Voor uitkeringsgerechten is het 4 euro/20 euro.
De meditatie wordt begeleid door zenleraar Konrad Kosan Maquestieau bijgestaan door ervaren monniken en/of nonnen.

Deze bijdrage komt integraal de werking van de dojo ten goede: aankoop van wierook, het voeren van publiciteit, organiseren van activiteiten, enz.

Waar?

Meditatiestages

Naast de dagelijkse beoefening kan men ook aan stages deelnemen, die sesshins genoemd worden. Sesshin betekent ‘zijn geest tot rust brengen‘.

De traditie van de sesshins is heel groot in Japan en stamt al af van de periode van Boeddha Shakyamuni. Een sesshin is voor iedereen toegankelijk. Ook beginnelingen kunnen er terecht voor een eerste, diepgaande kennismaking met de zen.

Tijdens een sesshin zijn alle dagelijkse handelingen – groenten snijden, koken, afwassen, opruimen, enz. – een vervolg van de meditatie, van zazen: alle handelingen worden met dezelfde geest, met dezelfde concentratie als tijdens zazen uitgevoerd. Aan een sesshin deelnemen is leren de zen te integreren in dagelijkse activiteiten.

Lees meer over meditatiestages o.l.v. Konrad Kosan Maquestieau.

 

Bekijk het fotoalbum van meditatieweekend in Rosario