Waar beoefenen?

Je kan zazen – zitmeditatie – beoefenen in een dojo = plaats waar beoefend wordt.

Ongeacht je herkomst, geloofsovertuiging, leeftijd, geslacht, moedertaal of wat dan ook, ben ook je welkom in de dojo. We beoefenen de zenboeddhistische meditatie. De shodo dojo bestaat uit twee plaatsen: Halle en Brussel centrum.

Om de beoefening van zenmeditatie te beginnen kan je best naar een dojo gaan. Je zal er monniken, nonnen en ervaren beoefenaars ontmoeten om je te begeleiden. Zijzelf hebben bij zenleraren of ervaren leerlingen zazen geleerd gedurende vele jaren. Vervolgens worden beginners aangemoedigd om samen met ervaren beoefenaars te zitten in een geest van wederzijds delen, wat een van de belangrijke principes van zen is. Elke plaats is verbonden met een leraar die er verantwoordelijk is voor de beoefening.

Halle: 3X per week mogelijkheid tot zenmeditatie
Brussel Centrum : 1X per week mogelijkheid tot zenmeditatie

Portret van Konrad
Konrad Kosan Maquestieau

De meditatie wordt begeleid door zenleraar Konrad Kosan Maquestieau bijgestaan door ervaren monniken en/of nonnen.

Shodo dojo Halle

Villa Heulenberg
Edingensesteenweg 455 – 457
1500 Halle

  • Heulenberg - zenmeditatie dojomaandag van 7.00 tot 08.15 uur
  • dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur
  • zondag van 10 tot 11.30 uur

Een volledige meditatiesessie duurt anderhalf uur waarvan we eerst 30 minuten zitten. Daarna doen we 10 minuten stapmeditatie. We zitten opnieuw 30 minuten en eindigen met het reciteren van het hartsoetra.

Beginners komen een half uur vroeger dan het aangeduide uur ( niet op maandagochtend) en krijgen een aangepaste initiatie.

Praktisch

Er wordt een bijdrage gevraagd van 6 euro per zazen of 30 euro per maand. Voor uitkeringsgerechten is het 4 euro/20 euro.

Deze bijdrage komt integraal de werking van de dojo ten goede: aankoop van wierook, het voeren van publiciteit, organiseren van activiteiten, enz.

Contacteer ons 

Telefoon: 0484/173528
Mail: annemie@zenhalle.be

Meditatiestages

Naast de dagelijkse beoefening kan men ook aan stages deelnemen, die sesshins genoemd worden. Sesshin betekent ‘zijn geest tot rust brengen‘.

De traditie van de sesshins is heel groot in Japan en stamt al af van de periode van Boeddha Shakyamuni. Een sesshin is voor iedereen toegankelijk. Ook beginnelingen kunnen er terecht voor een eerste, diepgaande kennismaking met de zen.

Tijdens een sesshin zijn alle dagelijkse handelingen – groenten snijden, koken, afwassen, opruimen, enz. – een vervolg van de meditatie, van zazen: alle handelingen worden met dezelfde geest, met dezelfde concentratie als tijdens zazen uitgevoerd. Aan een sesshin deelnemen is leren de zen te integreren in dagelijkse activiteiten.

Lees meer over meditatiestages o.l.v. Konrad Kosan Maquestieau.