Waar beoefenen?

We passen de richtlijnen toe van de nationale veiligheidsraad en van de plaats waar we gehuisvest zijn. We vragen aan iedereen die komt om de algemene basisregels zoals afstand houden enz. te respecteren. Er wordt 2 vierkante meter per persoon voorzien.

Je kan zazen – zitmeditatie – beoefenen in een dojo = plaats waar beoefend wordt.

Ongeacht je herkomst, geloofsovertuiging, leeftijd, geslacht, moedertaal of wat dan ook, ben ook je welkom in de dojo. We beoefenen de zenboeddhistische meditatie. De shodo dojo bestaat uit twee plaatsen: Halle en Brussel centrum.

Om de beoefening van zenmeditatie te beginnen kan je best naar een dojo gaan. Je zal er monniken, nonnen en ervaren beoefenaars ontmoeten om je te begeleiden. Zijzelf hebben bij zenleraren of ervaren leerlingen zazen geleerd gedurende vele jaren. Vervolgens worden beginners aangemoedigd om samen met ervaren beoefenaars te zitten in een geest van wederzijds delen, wat een van de belangrijke principes van zen is. Elke plaats is verbonden met een leraar die er verantwoordelijk is voor de beoefening.

We bieden, tijdens de reguliere meditatie uren van onze dojo’s, de mogelijkheid om thuis samen met ons zazen te beoefenen ondersteund door een live audiostreaming. We raden iedereen aan om toch op regelmatige basis naar de dojo te komen.

Halle: 2X per week mogelijkheid tot zenmeditatie
Brussel Centrum : 1X per week mogelijkheid tot zenmeditatie

Portret van Konrad
Konrad Kosan Maquestieau

De meditatie wordt begeleid door zenleraar Konrad Kosan Maquestieau bijgestaan door ervaren monniken en/of nonnen.

Shodo dojo Halle

Villa Heulenberg
Edingensesteenweg 455 – 457
1500 Halle

Heulenberg - zenmeditatie dojo
  • zondag van 10 tot 11.30 uur
  • dinsdag van 19.30 tot 21 uur

Een volledige meditatiesessie duurt anderhalf uur waarvan we eerst 30 minuten zitten. Daarna doen we 10 minuten stapmeditatie. We zitten opnieuw 30 minuten en eindigen met het reciteren van het hartsoetra.

Beginners

Beginners komen een half uur vroeger dan het aangeduide uur ( niet op maandagochtend) en krijgen een aangepaste initiatie.

Praktisch

Er wordt een bijdrage gevraagd van 6 euro per zazen of 30 euro per maand. Sociaal tarief is het 4 euro/20 euro.

Deze bijdrage komt integraal de werking van de dojo ten goede: aankoop van materiaal ( wierook, instrumenten, kussens enz… ) , het voeren van publiciteit, organiseren van activiteiten, enz.

Contacteer ons 

Telefoon: 0484/173528
Mail: annemie@zenhalle.be

Meditatiestages

Naast de dagelijkse beoefening kan men ook aan stages deelnemen, die sesshins genoemd worden. Sesshin betekent ‘zijn geest tot rust brengen‘.

De traditie van de sesshins is heel groot in Japan en stamt al af van de periode van Boeddha Shakyamuni. Een sesshin is voor iedereen toegankelijk. Ook beginnelingen kunnen er terecht voor een eerste, diepgaande kennismaking met de zen.

Tijdens een sesshin zijn alle dagelijkse handelingen – groenten snijden, koken, afwassen, opruimen, enz. – een vervolg van de meditatie, van zazen: alle handelingen worden met dezelfde geest, met dezelfde concentratie als tijdens zazen uitgevoerd. Aan een sesshin deelnemen is leren de zen te integreren in dagelijkse activiteiten.

Lees meer over meditatiestages o.l.v. Konrad Kosan Maquestieau.