Wat is een sesshin (meditatieweekend) ?

Mediteren in het dagelijks leven

Een zen-retraite (sesshin genaamd) volgen betekent op een intense manier beoefenen. Alles wordt immers in het werk gesteld om de best mogelijke omstandigheden te scheppen om zazen (de zitmeditatie) centraal te stellen in het verloop van de dag. Eerst en vooral is de kalmte en de rust van de omgeving een belangrijke voorwaarde. Ter bescherming van zazen. Daarom zoeken we altijd naar een geschikte plaats waar het rustig en aangenaam vertoeven is.

Daarnaast bestaat de beoefening er voornamelijk in om – geïnspireerd door zazen – alle dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk in harmonie te brengen met de geest van de meditatie: maaltijden helpen klaarmaken, de lokalen poetsen, eten, afwassen, met elkaar omgaan, rusten… zijn talrijke eenvoudige handelingen die we zoveel mogelijk met de geest van het hier en nu uitvoeren én met aandacht voor de anderen. Géén afleidingen. Géén storende elementen (bv. e-mail, internet, televisie, de wereld buiten ons om…). Géén multitasking. Maar: aandacht, mindfullness, vriendelijkheid. Welwillende openheid. Luisterbereidheid. Ontvankelijkheid.

Natuurlijk is er ook tijd voor studie onder de vorm van onderricht (teisho genaamd) en vraag/antwoord (mondo) met de leraar. Het is belangrijk om de zazen’s en bij uitbreiding de gehele sesshin juist te plaatsen binnen de leer van de Dharma (het onderricht van Boeddha).

Voor wie zich hierin wilt verdiepen, behoort het naaien van het meditatiekleed (kesa of rakusu genaamd) eveneens tot de belangrijke activiteiten van een sesshin.

Iedereen welkom

Een sesshin staat open voor iedereen. Voor een beginneling betekent een zen-retraite de kennismaking van de beoefening in al haar aspecten! Niets ontbreekt. Ervaren monniken en nonnen zullen beginnelingen op een correcte manier begeleiden doorheen de gehele sesshin. Ze kunnen bij hen altijd terecht met al hun vragen. De openheid van geest van de beginneling is trouwens een belangrijke eigenschap.

Voor meer ervaren beoefenaars betekent het volgen van een sesshin een verdere uitdieping van de beoefening.

De geest raken

Een zen-retraite heeft als voornaamste doel zichzelf onder ogen zien. Doorgaans is het moeilijk om zichzelf te leren kennen: zovele activiteiten buiten ons slorpen ons helemaal op (werk, administratie, familie, gebeurtenissen allerhande, afleidingen…). In ons dagelijks leven schiet er weinig tijd over om onszelf onder handen te nemen, onszelf te verzorgen en te helen. Zichzelf lief te hebben.

In een sesshin merken we dat “onszelf” meer is dat ons eigen ego. Dat “onszelf” ook de anderen insluit. De gehele cosmos. Dat “onszelf” uiteindelijk Boeddhanatuur is –  het vermogen te ontwaken.

Samengevat

Een sesshin is tot rust komen in een aangepaste omgeving waarbij zazen centraal staat en al onze dagelijkse handelingen uitdrukking worden van onze boeddhanatuur – samen met de anderen. Een sesshin is als terug thuis komen.

Uurregeling voor een weekend 

Er zijn vier meditatiemomenten per dag. Een voorbeeld van een typische dagindeling van een sesshin:

Zaterdag

6.30u opstaan
7.00u zazen
8.30u ceremonie
9.00u guen-mai (traditioneel ontbijt met rijstsoep)
10u samu (karwei)
11u zazen
12.45u middagmaal
13.30u rust
14.30u studie / karwei / naai-atelier
16.30u zazen
18.30u avondmaal
20.30u zazen
22.45u slapen

Zondag

6.00u opstaan
6.30u zazen
8.00u ceremonie
8.30u guen-mai (traditioneel ontbijt met rijstsoep)
9.30u samu (karwei)
11u zazen
12.40u middagmaal
14.15u Jukai Ceremonie
15.30u Drink – Santé
16 u Opruimen